Wat kost een bedrijfsvideo?

Dit is een van de meest gestelde vragen die wij krijgen. En oh my, wat zouden we graag een vaste prijs willen noemen. Dat zou ons leven een stuk makkelijker maken!

Maar vragen wat een film kost, is vragen wat een auto kost. De kosten van een auto hangen van zoveel zaken af. Denk aan grootte, snelheid, kleur, type motor en ga zo maar door. Dit geldt ook voor film. Dit is namelijk áltijd maatwerk. 

Toch willen wij jou een zo helder mogelijk antwoord geven op de vraag der vragen. Dat kunnen we het beste doen door uit te leggen hoe onze offertes zijn opgebouwd.

Inhoud

Kosten voor pre-productie

Wat kost de filmcrew?

Waarom betalen voor onze apparatuur?

Kosten voor post-productie

Wat zijn eventuele extra kosten?

Hoe bepaal je jouw budget?

Goed om te weten

🚀 Pre-productie

Iedere productie start met een stukje voorbereiding. Denk aan het bedenken van een concept, het schrijven van een script en het regelen van alle praktische zaken die nodig zijn om de shoot succesvol te laten verlopen.

Hoeveel tijd dit kost, hangt natuurlijk af van jouw vraag; heb je bijvoorbeeld al een uitgewerkt concept, dan zal dit minder tijd kosten dan wanneer het idee nog bedacht moet worden op basis van jouw wensen. Een concept kan zo simpel of complex zijn als nodig is voor jouw film. 

De complexiteit is direct gekoppeld aan de tijd die het kost om praktische zaken te regelen. Heb je bijvoorbeeld een film nodig in een feestelijke kroeg, dan krijg je te maken met het regelen van veel figuratie. Dit kost tijd. Gaan we filmen bij jouw op kantoor waarbij de aankleding en de mensen gewoon aanwezig zijn? Dan kost het substantieel minder tijd om te produceren. 

👷🏼‍♂️ Crew voor de shoot

Afhankelijk van het filmconcept stellen we een filmcrew samen. Voor een filmproductie heb je vaak sowieso een regisseur, cameraman en producer nodig. Maar ook een belichter, geluidsman, visagie, stylist, art director en assistent zijn functies die vaak nodig zijn om een productie goed te laten slagen.

In filmproductie is het heel gebruikelijk dat je niet werkt op uurbasis, maar met dagtarieven van hele of halve dagen. Een hele dag betekent 10 uur uit en thuis. Een halve dag is 5 uur inclusief de reis van en naar huis. Voor een halve dag rekenen wij 75% van het dagtarief (en dus niet 50%).

Dit doen wij omdat bij film -en fotoproductie vrijwel onmogelijk is om meerdere shoots op een dag te plannen. Je moet tenslotte genoeg tijd hebben om van locatie te wisselen en voor sommige producties heb je andere apparatuur nodig. 

🎥 Apparatuur

Op onze offertes staan aparte posten voor camera’s, lenzen, licht en geluid. Nu roepen deze posten nog wel eens vragen op. Waarom rekenen wij voor een camera die we al betaald hebben?

Spullen om films mee te maken zijn ontzettend duur. De kosten voor camera’s en lenzen kosten al gauw duizenden euro’s in aanschaf. Dit moet uiteraard goed verzekerd worden. Het zijn immers gebruiksobjecten waar je het hele land mee doorreist. Daarnaast moeten deze spullen goed onderhouden worden door ze bijvoorbeeld regelmatig te updaten. 

En dan nog, hoe goed je ook voor je mooie spullen zorgt, ze moeten af en toe vervangen worden. Het komt ook voor dat wij specifieke apparatuur voor een bepaalde productie niet zelf hebben. In dat geval moeten we die spullen huren. Daarom kiezen wij ervoor om onze apparatuur door te rekenen om zo de beste kwaliteit te kunnen bieden. 

👩🏼‍💻 Post-productie

Nadat al het materiaal gefilmd is, moet er uiteraard een mooie film gemaakt worden. Op basis van het concept maken wij een zo goed mogelijke inschatting van hoeveel tijd wij denken dat de montage kost.

Tenzij de vraag substantieel verandert, worden deze uren ook niet meer gewijzigd. Voor deze inschatting houden wij rekening met één feedbackronde. Daarnaast zijn er ook posten zoals color grading (het mooi kleuren van het beeld), geluidsnabewerking (we willen dat de mensen en muziek in verhouding en goed te horen zijn) en een stukje afrondend projectmanagement. 

🤑 Extra kosten

Nogmaals: iedere filmproductie is maatwerk. Sommige producties vragen om specifieke elementen zoals bijvoorbeeld een bijzondere locatie. Of een professionele presentator, acteurs en actrices en bepaalde props. Deze eventuele precieze kosten zoeken wij met liefde voor je uit. 

Hoe bepaal ik mijn budget voor de filmproductie?  

Nu je beter begrijpt hoe onze offertes zijn opgebouwd, kunnen we ons goed voorstellen dat je alsnog graag een cijfer wil horen.

Goed nieuws: wat een film kost, dat bepaal je uiteindelijk zelf door ons simpelweg een budget te geven.

Tijdens onze kennismaking zullen we deze vraag daarom ook altijd aan je stellen: met welk budget moeten wij rekening houden? Helaas horen wij 9 van 10 keer dat er geen budget is. In dat geval gaan wij simpelweg rekenen met onze tarieven en met de zaken die wij (op basis van onze ervaring) denken dat er nodig zijn.

Het komt voor dat, wanneer we dit presenteren, men ineens wél een budget heeft. Dat is lastig, want door budgettaire kaders aan de voorkant te schetsen, kunnen wij concepten bedenken die daadwerkelijk mogelijk zijn. 

Kortom, jij bepaalt zelf wat een film mag kosten. Op basis van dit blog begrijp jij natuurlijk best dat er met een budget van €5.000 een stuk meer mogelijk is dan met een budget van €500. 

Goed om te weten

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat de lengte van de uiteindelijke film veel invloed heeft op de kosten. Tot een lengte van 5 minuten film, heeft dit eigenlijk nauwelijks invloed op de prijs van een filmproductie.

De films die wij produceren variëren gemiddeld tussen de €2.500 en €25.000.

Als jij zelf het concept en het script aanlevert, dan scheelt dit tijd die wij moeten besteden in de pre-productie. Toch zullen we hier altijd op mee moeten kijken. Er moet tenslotte nagedacht worden over de soorten shots en of bepaalde zaken goed overkomen op beeld.

Wij denken graag met je mee, welk budget je ook hebt! Wij communiceren graag open en transparant over geld om zo verrassingen aan beide kanten te voorkomen.

Samen sparren over jouw bedrijfsfilm?

Home » Blog » Wat kost een bedrijfsvideo?